Uppsala 30/4

Det var kul att uppleva sista april i Uppsala. Jag visste visserligen inte att detta var ett vida känt studentjippo utan trodde att det bara gick ut på att alla samlas i Uppsala på sista april för att fira. Vår konung Carl XVI Gustaf fyller ju år denna dag, men det är snarare vårens inträde vi bryr oss om. Hursomhelst var det orimligt mycke folk i Uppsala och jag rekommenderar alla att åka dit vid nästa års firande! Snurrigt och roligt och annorlunda.
Ja!
Ja!     BRA!

Chili con carne-träning

Nästa vecka ska jag, tillsammans med 9 äldre herrar, åka 160 mil rakt norrut och stanna i Myrfjord. 20 mil norr om Lofoten (har jag för mig). Vi satsar på ett par ton fisk, soligt väder och trevliga kvällar med matlagning och whiskyprovning.
Jag har fått uppdraget att laga Chili con carne till fem personer. Idag testade jag mig fram för att grytan ska smaka OK däruppe. Tyvärr har Simian Ghost lånat mitt minneskort så jag kan inte bjuda på några bilder från kvällens måltid. Synd eftersom det såg otroligt mycket godare ut än vad det var. Så här ser iallafall ett par portioner Chili med kött ut:

Sommaren är kort!


.



Nu ligger sommaren runt hörnet...


Pyttipanna och rödbetor, sunny side up!


Vietnam


50% tillbaka

Tack till den/de programmerare som tagit sig tid att programmera programmet Diskwarrior. Med hjälp av detta program kunde jag rädda i princip all data från min externa hårddisk som havererade i förra veckan. Jag kan inte begripa att en mjukvara man tankar hem, som är ca 2,5 MB stor, kan gräva sig in i en trasig hårddisk som inte ens Mac OS klarar av. Mycket bra är det.
Min förfrågan står dock fast vad gäller om någon har saker sparade som kan tänkas vara kopierade från mig, då jag hade en till hårddisk som havererade samtidigt. Vad är oddsen?

Idag serveras fiberpannkaka i skolan från den närapå kungliga närorten Ockelbo, då det är "miljövecka" denna vecka. Vanligtvis skickas pannkakorna som äts i skolan från t.ex. Olbernhau i Tyskland eller andra städer här runt omkring. Jag hade hellre ätit Rogers gryta.

Annars är det ju fint väder, så jag satte på mina kläder och bestämde mig för att gå ut och tänkte: "ey jag måste sola innan April tar slut".

Grillning

"Grillning är en metod för matlagning där maten hålls på decimeteravstånd från en stark värmekälla, t.ex. eld eller glöd. Förutom kött kan även fisk, skaldjur och grönsaker grillas" - Wikipedia

Vi testade detta i helgen med lyckat resultat:


Det här är olika bilder

Ingen av dessa bilder är den andra lik:

Storgatkvällssoppa med inspiration från skolköket

Detta står just nu och puttrar:
  • Quornfärs
  • 2 burkar krossade tomater
  • Potatis
  • Morötter
  • 1 gul lök
  • Grönsaksbuljong
  • Soja
  • Lite ketchup
  • Salt
  • Peppar
  • Vatten
Fräs löken och quornfärsen i olja. Tillsätt sedan potatis, morötter, buljongen och resten av sakerna och slå på rikligt med vatten. Låt denna blandning av goda saker puttra tills potatisen och morötterna är fallasönderfärdiga. Krydda efter behag så borde det se ut ungefär så här:

Bli nå't vill väl alla...

Nu är det dags att söka högskolor och utbildningar för alla som vill bli nå't i livet. Utbildar man sig inte har man heller ingen titel, ingen status. Visst kan man jobba med något ändå och kalla sig för "elektriker", men det är inte på riktigt om man inte har det på papper, svart på vitt.

 

 

Antingen kan man jobba med sophantering:

 

 

 

Eller så kan man syssla med företagsekonomi:

 

 

 

Eller så kan man säsonga några år som bartender på Ibiza:

 

 

 


En värdig hemvändare

Ikväll, och hela helgen, har Sandviken celebert besök. Han kan snart slå påsarna ihop med Ralph Erskine, som t.ex. ritat vårat fantastiska "Nya Bruket".
Fredrik Nilson ska enligt uppgift fått förfrågan att leda projektet om uppförandet av en skatepark, byggd i solidaste betong, i Sandviken. Vi hoppas naturligtvis att detta blir verklighet inom en snar framtid, så att våra ungdomar får ett ordentligt tillhåll där de kan vara som de är, unika. Jag hoppas på att parken kommer att byggas i stadsparken. Kanalen behöver konkurrens.
Ikväll låg dock fokus på Lill-puben;

Hajmalfilé med nudelwok

Sara ramlade över billig hajmalfilé på sitt jobb och jag letade fram ett recept genom att googla. "Hajmalfilé med nudelwok" lät rimligt så jag cyklade hem lite ingredienser från ICA. Receptet lyder:

  • 2 hajmalfiléer
  • Salt
  • Peppar
  • Olja
  • Mjöl
  • 200g äggnudlar
  • Röd paprika
  • Rödlök
  • Sockerärtor
  • Färsk ingefära
  • Färska korianderblad
  • Soja
  • Citron eller lime
  • -
  • Koka nudlarna. Klipp itu dem ett par gånger när de är kokta för att lättare blanda dem med grönsakerna. Strimla paprikan och dela sockerärterna mitt itu. Finhacka en bit ingefära. Fräs allting tillsammans i olja och tillsätt sedan nudlarna i pannan. Fräs allting tillsammans ett tag tills det ser bra ut. Häll på lite soja och pressad lime och krydda med salt och peppar. Avsluta med att hacka i färsk koriander.
  • -
  • Skär filéerna i bitar tvärs över. Vänd dem i mjöl, salt och peppar. Stek i olja i några minuter på var sida. Lägg all mat på en tallrik och ät.





Marknad på stan - Ett jippo som höjer temperaturen

Dagen började med att jag vaknade, tryckte i mig en macka, två ägg och ett glas Brämhults. Sedan gick jag och Jonas rakt på dagens utmaning. Vi sprang runt på pensionärsstigen, och jag stannade till vid ett par tillfällen av att frukosten var på väg uppåt. Känns som det eventuellt, kanske, kan vara lite på sin plats med ett knippe motion.



När vi joggade in i city på tillbakavägen var det full rulle. Marknaden hade kommit till stan. Och inte bara marknad utan även medföljande tivoli med fiskdamm, och såklart de obligatoriska kaffekopparna. Kaffekopparna är utan tvivel det sista jag skulle betala pengar för på ett tivoli, fyfan. Köper hellre sockervadd eller brända mandlar eller tar en lott.
Det är dock inte varje dag Dödens boning återuppstår på det här viset, så jag tog tillfället i akt att höra mig för vad folk tycker om denna folkfest;



Ostbrickan
Jag stack in huvudet på Ostbrickan på Hyttgatan för att se hur den lokala handeln påverkas av att fler folk än vanligt tar lite frisk luft i city.


Vad är det bästa med marknaden i Sandviken?

- Att det är så mycket folk här omkring. Det är synd att kläderna på marknaden är så dyra.

Säljer ni mer varor här på Ostbrickan nu när det är marknad?

- Ja, mycket mer. Det är mycket mer folk här inne. Om vädret hade varit fint hade vi haft ännu fler kunder.

Vilken vara här inne säljer ni allra flest exemplar av?

- Coca Cola, glass och cigaretter. Men mest Cola, tror jag.




Tre generationer säljer T-shirts
Dessa tre säljare har i alla fall en sak gemensamt. De är alla tre släkt. Tre generationer står alltså idag och imorgon i Sandvikens centrum för att försöka kränga en och annan läcker t-shirt.


Hur många t-shirts säljer ni på en timme?

- Omkring 4 st skulle jag gissa på. Ibland fler, ibland färre.

Är det första året ni står och säljer här på marknaden i Sandviken?

- Nej nej! Vi har nog varit här i 10-12 år i rad nu skulle jag tro.

Så ni är inte härifrån?

- Nej, vi är från Örebro.

Jaha, men vad tycker ni om Sandviken då, ni återkommer ju trots allt varje år?

- Det verkar vara en trevlig stad att bo i. Mycket trevligt folk, och människor här har humor!  Det märks dock att det är ett gammalt brukssamhälle. Det är alltid dålig försäljning i Sandviken. Folk har dåligt med pengar nuförtiden, men blir alltid glada när vi kommer.




Fiskdamm för att stödja föreningslivet
I det här fallet är det Sandvikens Brottarklubb som sliter för att utöka föreningskassan.


Hur många fiskare stannar till i timmen?

- Jadu, svårt att säga. jag skulle gissa på att det ligger på 10 st.

Varför ska man fiska hos just er och inte grannen?

- Ingen aning, jag bara sitter av tiden. Jag ställer upp för min son som brottas. Vi rullar på ett schema, alla vi som är involverade.

Var bor ni någonstans?

- I Järbo.




John från Peru säljer stickade tröjor i många olika färger och mönster
Dagens trevligaste besök gjorde jag utanför Selma's restaurangfönster, hos en Peruansk Falubo vi namn John. Han berättade att hans tröjor tillverkas i just Peru.


Hur går affärerna?

- Sådär. På grund av att det har varit så mycket snö i vinter tror jag inte att folk fått den riktiga vårkänslan än, och det tror jag påverkar handeln på gatan.

Har du varit här förr?

- Ja, jag har varit här i några år. Det är alltid trevligt att åka till andra städer och sälja.

Hur bor du när du är i Sandviken och säljer?

- Jag bor i bilen, haha. Jag har en ganska stor bil.

Men blir det inte kallt?

- Nej då, jag har golvvärme, hahaha.

Vad bra! Vad tycker du om Sandviken som stad annars då?

- Det är väldigt busigt på nätterna. För två år sedan var det ett gäng som krossade en ställning här på stan. Det var inte min ställning men man blev ju självklart lite rädd när man skulle sova i bilen på natten.


Sandviken lever i helgen!

Gissa!

Den här bilden är beskuren. Något döljer sig till höger, frågan är bara vad. Gissa och du kanske gissar rätt!

Vad döljer sig egentligen till höger?

Sandviken i mars

Exakt så här såg Sandvikens city ut en valfri dag i mars:

Vi var i stugan i påsk

Det var stugan i Djupdalen utanför Nora utanför Örebro som hägrade över påsken. Jag, Sesar, Mamma, Syster och Erik åkte ner på långfredagen och tillbringade helgen tillsammans med Mormor, Morfar, Anna, Sten och Messi. Vi gjorde Nora, åt påskmat och hade påsktävlingar på lördagen. Min mor lyckades med det omöjliga att vara först ut i pilkastningen, och träffa sin första pil mitt i Bull's Eye. Resten av tiden byggde vi (jag) fågelholkar, spelade rappakalja, bastade, låg i soffan, åkte på sightseeing, spelade bingolotto med mera.  Mycket kan man göra i Djupdalen.

Hemlagad kvällsmat

Vi gick till Biståndscenter strax efter kl. 17 idag för att titta efter en helkroppsspegel, en sekatör och eventuellt en mindre byrå. Vi hittade 2/3. Någon sekatör hittade varken jag eller personalen trots att de som vanligt visar stort engagemang när man frågar om saker. Ett extra plus i kanten ska ju dock gubben, som plockade ihop mitt vinylpaket med spelare och högtalare trots att de hade stängt sedan 20 minuter och högtalarna inte ens var till försäljning än, ha. Han var inte där idag och då blev det inget letande efter sekatörer på lagret heller. Tyvärr har väl säkert Rusta billiga sådana.
På vägen hem kände jag lukten av thaimat från Thip's och föreslog att vi skulle köpa hem. Sara tyckte att vi skulle göra pasta istället och jag accepterade. I efterhand ett klokt beslut. Det blev en ihopslängd makaronigratäng enligt följande:
  • Makaroner
  • 1 paket bacon
  • Lite broccoli
  • Lite blomkål
  • 1 lök
  • 2 ägg
  • Riven ost
  • Grädde
  • Lite mjölk
  • -
  • Salt
  • Svart- och vitpeppar
  • Basilika
  • Muskot
  • -
  • Släng i allting i en form och blanda i äggen lite slarvigt. Strö osten över och avsluta med basilika på toppen. Grädda sedan i ugnen ca 45 minuter på 175 grader. Med lite extra grill på slutet borde den smaka ganska gott och se ut ungefär så här:

RSS 2.0